Gå til sideinnhold
Hjem / Rådgiver ut livet / Starten på voksenlivet / Jeg skal flytte hjemmefra
Mann med laptop på flytteeske

Jeg skal flytte hjemmefra

Hva koster det å flytte hjemmefra, og hva må du tenke på når du flytter?

Å flytte hjemmefra er stort – det kan være spennende, skremmende, gøy, strevsomt – og for mange egentlig litt av alt dette. Ikke minst påvirker det økonomien din.

Sett opp et budsjett

Det første du bør gjøre er å sette opp et budsjett. Her bør du skille mellom hva som er engangsutgifter, og hva som er faste utgifter.

Engangsutgifter er typisk kostnader som går med til flytting, møbler og utstyr, og kanskje litt oppussing hvis du tenker å male eller gjøre andre oppgraderinger.

Faste utgifter er løpende kostnader som du må ta høyde for. Det kan være husleie, strøm, mat, forsikring, busskort, internett og andre abonnement.

Vi har prøvd å samle noen tips til deg i forhold til hva som er lurt å ta med i budsjettet, og et par spareråd.

Flytting

Kan du få hjelp av foreldre, foresatte, en venn eller slektning til å frakte tingene dine til det nye stedet? Det sparer du mange penger på!

Hvis du trenger flyttebil er vårt råd å ta deg god tid til å søke etter de beste tilbudene. På nettsiden flytte.no kan du få tilbud og sammenligne priser fra flere byråer.

Du trenger også esker til alle tingene dine. Samle inn brukte esker hos familie og kjente, så slipper du å bruke penger på å kjøpe flytteesker.

Og du – husk å belønne hjelperne dine med varme klemmer og en god middag 😊

Møbler og utstyr

Her er det lov å være kreativ. Det er helt ok å arve brukte møbler og utstyr til sin første hybel eller leilighet. Sjekk også ut Finn og andre bruktmarkeder, det kan være mye å spare der. Noen gir også bort møbler gratis mot at du kommer og henter dem. Det er også en bærekraftig god løsning å gi gamle ting nytt liv.

Du vil sannsynligvis bli overrasket over hvor mye ting og tang man faktisk trenger for å innrede et hjem. Tallerkener, glass, bestikk, gryter, håndklær, sengetøy, dørmatte, toalettbørste, lamper, tepper, bilder – and the list goes on…

Tips: Ta en runde i barndomshjemmet ditt og lag deg en oversikt over hva du trenger.

Foreldre og besteforeldre har gjerne en del utstyr de ikke lengre bruker, kanskje du kan overta noe av det? Følg med på gode tilbud i butikkene.

Oppussing

Har du lyst til å male eller oppgradere boligen du flytter inn i? Dette er på samme måte som møbler og utstyr en engangsutgift, men det er ikke sikkert du trenger å betale for det. Hvis du leier bolig kan utleier være villig til å betale for maling og materialer, mot at du gjør jobben. Noen ganger betaler utleier også arbeidskraft til å gjøre jobben.

Ung jente maler vegg

Mat og husholdning

Nå er vi over på løpende utgifter, og du vil raskt oppdage at mat ikke er gratis. Et godt tips er å lage deg en ukentlig matplan, og handle inn en gang i uken. Se etter gode tilbud på varer som du bruker ofte. De fleste matbutikkene har et eget sted hvor de legger varer som snart går ut på dato. Disse får du ofte til halv pris, og har du fryser kan du fryse ned til senere.

Har du rester igjen etter middag, ikke kast det. En restemiddag kan bli et festmåltid hvis du er kreativ! Et Google-søk på «restemiddag» gir deg mye inspirasjon – eller du kan spørre ChatGPT om tips til hva du kan bruke restene dine til. Bra for lommeboka, og bra for kloden!

Hvis du bor i kollektiv kan det være en ide å lage felles middag, det er ofte billigere dele på utgiftene når man lager mat til flere. Og mye hyggeligere!

Det er også mye penger å spare på å ta med matpakke og kaffe på termos, i stedet for å gå i kantina daglig, eller stikke innom kafeen for en en take-away kaffe flere ganger i uken.

Bruk SIFOs kalkulator til å regne ut ditt gjennomsnittlige forbruk.

Strøm

Det finnes noen grep du kan ta for å holde strømforbruket, og dermed utgiftene, nede. Nå blir du kanskje «plutselig» opptatt av å dusje litt kortere, og slå av lyset når du går ut 😊 Med Haugaland Kraft sin Mitt hjem app er det lettere å få kontroll på strømforbruket. Der kan du hele tiden se hvor mye strøm du bruker og når strømprisen er billigst slik at du enkelt kan bruke strømmen smartere.

Visste du at…

De fleste strømselskap har bedre priser for unge kunder?

Forsikring

Nå som du flytter hjemmefra må du huske på innboforsikring. Det føles kanskje som om du ikke eier så mye, likevel kan det bli veldig dyrt å måtte erstatte tingene dine hvis du skulle bli utsatt for innbrudd, brann eller vannskader. Bare tenk på hva det ville koste å måtte erstatte mobiltelefonen, TVen, sofaen, klærne dine og turutstyr.

Hvis dine foreldre har familiereiseforsikring, er du dekket av denne frem til du fyller 21 år. Etter dette må du kjøpe din egen reiseforsikring.

Eika UNG har en god forsikringspakke for deg som er ung, som inkluderer både innbo, reise og ulykke.

Rådgivning

Ikke nøl med å bruke rådgiveren din i banken, vi er her for å hjelpe deg!

Vil du ha hjelp med å få en oversikt over økonomien din eller lage en spareplan, så kan det være godt å få noen gode råd med på veien.

Uansett hvordan du ser for deg de neste årene, vil vi gjøre vårt for å hjelpe deg når det gjelder.

Tips til mer lesestoff:

507A3085

Sebastian Øglend ble huseigar som 19 åring!

Slik klarte Sebastian å bli ung huseier

Gi oss tilbakemelding