Gå til sideinnhold
Hjem / Rådgiver ut livet / Starten på voksenlivet / Jeg har fylt 18 – hva nå?
Barn og unge_nettbank

Jeg har fylt 18 – hva nå?

Gratulerer med overstått! Nå bestemmer du selv. Det betyr også mer ansvar.

Selv om du nå er myndig, er det fortsatt lurt å søke gode råd fra foresatte, banken din og andre personer du stoler på.

Forholdet mellom deg og banken din endres nå, og mer ansvar flyttes fra foreldrene dine og over på deg. Dette skjer med banken din når du bli 18:

Nå er det bare du som har oversikt

Fra nå av har ikke foreldrene dine lengre tilgang til kontoene dine, og du har selv kontroll over alle dine kontoer. Det gjelder også alle sparekontoer som er opprettet i ditt navn.

Noen synes det er betryggende at foreldre/foresatte fortsatt skal ha tilgang til kontoer. Hvis du vil det kan du opprette fullmakter til dem i nettbanken din. Åpne Menyen. Under overskriften «Kontoer» finner du «Gi andre tilgang til konto». Klikk på «Del en konto», følg stegene og signer med BankID.

Ung jente med mobiltelefon

Kort

Nå som du er 18 år, kan du få et Visakort. Med kortet kan du betale og ta ut kontanter i inn- og utland hele døgnet. Du kan også bruke kortet til sikker betaling på nett. Du kan bestille Visakort i nettbanken og mobilbanken, eller ta kontakt med oss så hjelper vi deg.

Sparing

Hvis du tjener penger, er det lurt å sette av noe til sparing. Det finnes flere typer sparekontoer.

Hvis du har sparekontoen «Mynte» eller «Spire», kan du beholde disse frem til du fyller 25 år. Disse gir noe høyere rente enn «vanlig» plasseringskonto.

To unge mennesker ser på mobiltelefon sammen

Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareform for deg som er under 34 år. Denne kontoen gir bankens høyeste rente på sparing på konto. Du kan spare inntil 27 500 kroner i året, og få 10% skattefradrag på beløpet du sparer. Det betyr at du kan få inntil 2.700 kroner i skattefradrag per år. Dette er forutsatt at du tjener nok til at du må betale skatt. Tjener du mindre enn 70.000 kroner per år skal du ha frikort og betaler ikke skatt, da får du heller ikke skattefradrag.

Har du skattbar inntekt er det lurt å starte sparing i BSU.

Hvis du og dine foreldre/foresatte har spørsmål om hva som lønner seg, om foreldre/foresatte bør flytte sparepenger over til din konto eller andre ting, anbefaler vi at dere booker et møte med oss for å finne den beste løsningen. Da er det fint om både du og dine foreldre/foresatte blir med i møtet, slik at vi kan finne den beste løsningen for dere sammen.

Ta kontakt med oss hvis du er usikker på hva som passer for akkurat deg.

Forsikring

Nå som du er myndig kan det være greit å få oversikt over hvilke forsikringer du har. Kanskje dine foreldre/foresatte har opprettet en barneforsikring på deg? I så fall bør du blant annet undersøke hvor lenge den varer og om du er forsikret mot uførhet.

Innboforsikring er også noe du må tenke på. Så lenge du bor hjemme er du dekket av dine foreldres innboforsikring. Det gjelder også så lenge du bor på en midlertidig adresse i Norden, og fortsatt er folkeregistrert hos dine foreldre.

Hvis dine foreldre har familiereiseforsikring, er du dekket av denne frem til du fyller 21 år.

Vår samarbeidspartner Eika Forsikring har gode forsikringspakker for deg som er ung.

Vi har dyktige forsikringsrådgivere i banken, ta gjerne en prat med oss!

Mobilbank, nettbank og BankID

Når du fyller 18 år får du tilgang til flere funksjoner i mobilbanken og nettbanken. Nå får du oversikt over alle kontoene som er opprettet i ditt navn, og du kan overføre penger, betale regninger eller kommunisere med banken. Du kan også kjøpe og selge fond og aksjer fra mobilbanken og nettbanken. 

Hvis du ikke allerede har gjort det anbefaler vi at du laster ned Mobilbank-appen. Det er greit å ha «banken i lomma».

Hvis du ikke allerede har BankID, anbefaler vi at du skaffer deg det. Den er god å ha når du skal identifisere deg på offentlige nettsider som NAV, Altinn, Helsenorge og Skatteetaten; i apper; og gjennomføre kjøp på internett.

Rådgivning

Uansett hva neste steg i livet er, vi er her for å hjelpe deg!

Enten du skal studere, planlegger en langtur som bacpacker, ønsker deg egen bil, eller begynner å jobbe og drømmer om å kjøpe din første leilighet. Vi har erfarne rådgivere som kan hjelpe deg med å lage en plan for din privatøkonomi.

Uansett hvordan du ser for deg de neste årene, vil vi gjøre vårt for å hjelpe deg når det gjelder.

Tips til mer lesestoff:

Gi oss tilbakemelding