Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Hjelp! Hva er forskjellen på kodebrikke, BankID, BankID app og mobilbank?

Hjelp! Hva er forskjellen på kodebrikke, BankID, BankID app og mobilbank?

Banker, offentlige tjenester og andre benytter seg av ulike sikkerhetsløsninger for innlogging, identifisering og signering på nett. Men hva er egentlig forskjellen på de ulike løsningene?

Digital_Kodebrikke

På bildet ser du en kodebrikke. Denne får du når du oppretter nettbank i Haugesund Sparebank. Med denne kan du logge inn i nettbanken – og i nettbanken kan du bestille BankID og BankID på mobil.

Dette er kodebrikke

En kodebrikke er en fysisk brikke som genererer engangskoder, og som benyttes for å identifisere deg på nettet. Når du skaffer deg nettbank hos oss, vil du motta en kodebrikke og et passord som du endrer til ditt eget personlige passord første gang du logger inn.

Når du logger deg inn i nettbanken, gjør du det med engangskode fra kodebrikken sammen med ditt personlige passord. Kodebrikken generer en engangskode som stadig endres. Kodebrikke utstedes kun av banker i Norge, og du trenger denne for å bestille deg BankID og BankID på mobil. Du må allikevel ikke kaste kodebrikken selv om du tar i bruk BankID på mobil, mobilbank eller BankID-appen.

Du bestiller en ny kodebrikke ved å sende oss en melding når du er innlogget i nettbanken/mobilbanken, eller ved å ringe oss på telefon 52 70 50 00

Dette er BankID

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet. I den fysiske verden identifiserer du deg med pass, førerkort eller bankkort. I den elektroniske verden kan du bruke din BankID for å bekrefte hvem du er. I den fysiske verden bruker du kulepenn når du skriver under en kontrakt. I den elektroniske verden vil du kunne bruke din BankID til å signere dokumenter og meldinger elektronisk. En elektronisk signatur med BankID er like bindende som en håndskrevet signatur på papir.

Du bestiller BankID i nettbanken, og kodebrikken med engangskode brukes alltid sammen med BankID. Merk deg at det passordet du lager til BankID er lett å blande med pålogging uten BankID – så tenk smart og tenk sikkerhet når du lager passord.

BankID utstedes hos oss og kan bestilles i nettbanken. Du bruker den fysiske kodebrikken sammen med BankID-passordet ditt når du logger inn med BankID.

Dette er BankID App

BankID-app er en digital kodebrikke som brukes i stedet for den fysiske kodebrikken, når du skal logge inn eller signere med BankID. I stedet for å taste inn engangskode, mottar du heller et varsel på mobilen din som ber deg om å godkjenne i appen. Når du har gjort dette går du tilbake til nettsiden for å fullføre identifiseringen med ditt personlige passord. Appen er like trygg som en fysisk kodebrikke, men er gratis og mye enklere og bruke.

BankID-app får du ved å laste ned appen i App Store eller Google Play, og aktiverer den med BankID eller BankID på mobil.

Mobilbank

Mobilbank er enkelt og greit en app som du kan laste ned på telefonen og dermed få en mobilversjon av nettbanken. Navnet mobilbank kan nok lett forveksles med BankID på mobil, men er altså ikke det samme. Med mobilbanken har du tilgang til de aller fleste funksjonene i nettbanken – rett fra mobiltelefonen.

Mobilbank får du ved å laste ned appen via AppStore eller Google Play til smarttelefonen din. Du logger deg inn med selvvalgt 4-sifret kode, eller med TouchID/FaceID hvis telefonen din støtter det.

Gi oss tilbakemelding