Gå til sideinnhold
Hjem / Ein for alle / Den store jakten på mestring og skiglede

Den store jakten på mestring og skiglede

Finnes det noe finere enn snødekte fjell og finnes det noe bedre enn jubelen fra barn som renner på ski og får denne ubeskrivelige fartsfølelsen som gjør at man bare må rope?

Hvis vi tenker oss om – hvor ofte skjer det, egentlig? At noe er så gøy at vi bare må hyle litt. Det er nemlig denne jubelen som er utgangspunktet for den beste skigleden. Det er så mange som tror at skikjøring og alpint og langrenn handler om hundredeler, fartsdress og umenneskelige treningsregimer. Men det er langt fra barmarkstreningen til Plogen en mandags ettermiddag i Skåredalen og timelange økter med Therese Johaug i motbakke. Det er uendelig langt mellom klubbrenn på Vågslid og Kjetil Jansrud som stuper ned “Die Streif” i Kitzbühel.

Vintersport_einforalle_plogen

For Plogen er drevet av ønsket om å skape mestringsfølelse på ski for barn. Egentlig er det ufattelig at mennesker kan gå på ski. Å feste lange gjenstander til beina, for deretter å stake oss innover vidder eller ned bratte fjell er intet annet enn ren balansekunst. Men vi mennesker greier det og. Og alle som har sett et barn som på mirakuløst vis greier å renne ned en mikroskopisk bakke uten knall og fall har sett dette intense glimtet av lykke i blikket. Det er slik skiløpere blir født.

Å drive skiklubb på Haugalandet kan virke som et risikoprosjekt. Her er det ingen store fjell og både snø og minusgrader glimrer stort sett med sitt fravær. Derfor er barmarkstrening klubbens ukentlige samling. God koordinasjon er så viktig for kroppen. Ikke bare for skikjøring, men i livet generelt. Derfor er barmarkstreningen full av balanse, styrke og koordinasjonsøvelser som gjør at barna får bedre kroppskontroll. Alle disse øvelsene gjør barna til bedre skiløpere, men viktigst av alt – det er trening som gjør kroppen sterkere. Uansett hva du skal drive med.

Vintersport_einforalle_skitrekk

Med Sauda, Røldal og Haukelifjell i nærheten er det store muligheter for å utvikle seg på ski og treningene våre er åpne. Det betyr at alle kan være med å prøve seg. Enten det er langrenn eller alpint de liker best. Og på samme måte som en syden-ferie kan snu vannskrekk til euforisk badeglede kan noen dager med snø og ski vekke en skiglede som aldri slukner. Og progresjonen hos barn er utrolig. Med mestring kommer selvtillitt, og med selvtillit kommer vågemot. Skikjøring handler ofte om å våge litt mer, litt mer fart og krype sammen i hockey og la skiene løpe. Det er disse følelsene av mestring vi i Plogen ønsker å skape. Skilek, enten det er med alpinski eller langrennski på beina, gir det beste grunnlaget for treningsglede videre.

Vintersport_einforalle_kakao

Å kjøre på ski handler ofte om å ta bort alt annet. Uansett hvor stressa og kompleks hverdagen måtte være, blir alt så mye enklere når du får ski på beina. Det handler nemlig om noe så enkelt som å holde seg på beina. Og det er aldri langt til neste sving. Svinge, svinge, ikke falle.

For oss i Haugesund Sparebank er det så lett å kjenne oss igjen i Plogens arbeid. For ofte er livet slik som i skibakken, eller i skiløypa. Du går på tryne, og du må reise deg igjen. Og lære, slik at du kanskje ikke faller på samme måte neste gang. Noen ganger ligger vi foran, noen ganger ligger vi bak. Suksessen ligger i å ikke gi seg, jobbe på. Det er derfor vi ser at Haugalandet trenger lag og foreninger som gjør at det er #einforalle

Gi oss tilbakemelding