
Hva skjer med felles forsikringer i samlivsbrudd?
Når livet tar en ny retning etter et samlivsbrudd, kan både følelser og praktiske ting kjennes nok så overveldende. Men når hverdagen starter å falle på plass, er det lurt å se gjennom forsikringer.
Når dere går hver for dere er det fort mye som faller mellom to stoler. Dere har jo delt et liv og har mye felles eiendeler og ansvar som skal fordeles på nytt.
Det er lurt å gå gjennom alle felles forsikringer. Hva har dere sammen i dag? Faller en av dere ut av viktige forsikringer? Burde dere fordele hvem som betaler for hva annerledes etter samlivsbruddet?
Hvilke forsikringer må du tenke på
Forsikringer som ofte er knyttet til den enes navn, men gjelder for begge eller hele familien er typisk:
- Innboforsikring
- Bilforsikring
- Husforsikring
- Hytteforsikring
- Barneforsikring
- Reiseforsikring
- Livs- og uføreforsikringer
Dere må også få oversikt over hvem som betaler forsikringene i dag, og finne ut hvem som skal betale hva fremover. Vår erfaring er at mange glemmer dette punktet, og ender opp med å betale for den andres forsikring i åresvis før det oppdages.
– Da er det er viktig å finne ut hvem som står som eier og betaler, og hvem som er dekket, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nilesen i Fremtind.
Meld fra om endringer
Når dere flytter fra hverandre, må forsikringsselskapet få beskjed. Dette gjelder spesielt:
- Adresseendring: Innboforsikringen må oppdateres til ny adresse.
- Bilforsikring: Hvem skal stå som eier og bruker av bilen?
- Husforsikring: Skal en av dere overta boligen, eller skal den selges?
Ved å melde fra tidlig, unngår dere at forsikringer blir ugyldige eller at dere betaler for dekning dere ikke lenger trenger.
Vurder behovet på nytt
Et nytt liv betyr ofte nye behov. Kanskje trenger du nå en egen innboforsikring, eller kanskje du ønsker å sikre deg med en livsforsikring som gir trygghet for barna dine. Ta gjerne en prat med en rådgiver – vi hjelper deg gjerne med å finne ut hva som passer best for deg nå.
Felles barn
Har dere barn sammen, er det viktig å se på barneforsikringen. Den bør følge barnet, og det kan være lurt å avtale hvem som skal stå som betaler og kontaktperson. Forsikringstaker kan ha rett på utbetalinger av forskjellige dekninger, så det er viktig at dere setter opp rett person. Husk også at reiseforsikring må dekke barnet uansett hvem det er på ferie med.
Sikre at pengene fra en livsforsikring går til rett person
Har du livsforsikring gjennom jobb eller privat vil du kanskje endre hvem som mottar pengene om du går bort.
Hvis dere har hatt en livsforsikring med hverandre som begunstiget (den som får utbetalingen ved død), er det viktig å oppdatere dette etter et samlivsbrudd. Mange glemmer at eks-partneren fortsatt kan stå oppført som mottaker – selv etter at man har gått videre i livet eller giftet seg på nytt.
Hvis du ønsker at en ny partner, barn eller andre skal være mottaker av livsforsikringen, må du aktivt endre begunstigelsen. Dette gjør du enkelt ved å kontakte forsikringsselskapet. Det er en liten handling som kan få stor betydning for dem du ønsker å ta vare på.
Reiseforsikring når dere ikke bor sammen
Sjekk hvem som står som forsikringstaker. Hvis reiseforsikringen ikke står i ditt navn faller du ut av familieforsikringen ved samlivsbrudd/skilsmisse og må skaffe din egen. Om dere har barn bør den også inkludere barnet.
Få hjelp til forsikringene
Husk at det ikke alltid er lurt å si opp forsikringene, men heller endre dem. Det kan en rådgiver i banken hjelpe deg med. Da kan dere samtidig sjekke om du har den dekningen du bør ha, om du er dobbeltforsikret eller om det er mulig å spare penger på forsikringene dine.