Hopp til innholdet
Nyhet

Fra gammelt fjøs til moderne drift – med banken som heiagjeng

Jørn Apeland og Ingrid Haugen har ikke bare valgt å satse på landbruket – de har valgt å skape ei framtid. På Apeland gård i Sandeid kombinerer de kunnskap og driftighet med moderne teknologi og engasjerte bankrådgivere.

Drømmen om å være sin egen herre på egen gård startet tidlig for Jørn. Allerede som tenåring visste han hva han ville, og 1. januar 2001 – før han hadde fylt 18 – overtok han nabogården hjemme i Sandeid.

Ni år senere møtte han Ingrid på ungkarsfestivalen i Suldal. Hun hadde vokst opp med hest og tenkt seg et annet liv – men ble med på både kjærligheten og gårdsdrømmen. Sammen overtok de slektsgården etter Jørns far i 2019. Jørn ble femte generasjon på bruket, og begge var klare på én ting:

"– Vi ville ikke overta av plikt, men fordi vi hadde lyst. Vi hadde en felles drøm om å utvikle gården og skape noe eget. Noe vi kunne leve av og trives med, sier Ingrid. Det kan de i dag, som fulltidsbønder."

"– Det er kjekt å være bonde, men det er enda kjekkere å være bonde sammen, smiler Ingrid."

– Det er kjekt å være bonde, men det er enda kjekkere å være bonde sammen, smiler Ingrid.

Planer, samarbeid og gjennomføring

Gården anno 2019 trengte oppgradering, og det ble lagt planer for ny drift, nye bygninger og en mer robust økonomi. Et nytt og moderne fjøs for melkekyr og ammekyr sto øverst på ønskelista. Dermed tok Jørn en telefon til sambygding og leder i Vindafjord-avdelingen til Haugesund Sparebank, Lars Olav Larsen – Jørns rådgiver og sparringspartner helt siden han tok over nabogården for 18 år siden.

– Lars Olav kjenner både landbruket og lokalsamfunnet fra innsiden. Det gjør ham til en verdifull samtalepartner for mange bønder, forteller Jørn.

Apeland gård

  • Apeland gård, Sandeid i Vindafjord kommune 
  • Drift: Melkekyr, ammekyr og slaktegris 
  • Kvote: 280 000 liter 
  • Ca. 2300 gris til slakt pr. år 
  • Fulltidsdrift og bærekraftige løsninger 
  • Bygget nytt fjos i 2023, med melkerobot og moderne fasiliteter 
  • Kunder hos Haugesund Sparebank siden 2001

 

Fellesskapets frukter

Etter hvert ble rådgiver Geir Kenneth Rødne, også han fra Sandeid, involvert fra bankens side. Resultatet ble byggestart for nytt fjøs i 2023. Veien dit var bokstavelig talt bratt og svingete – 400–500 lass med masse måtte kjøres opp, og takstolene kom med helikopter. Heldigvis kunne de gjøre mye av grunnarbeidet selv, med god hjelp fra Jørns far og hans gravemaskin.

– Familie og sambygdinger er gull verdt når man gyver løs på prosjekter som dette. Fedrene på begge sider har virkelig stått på. Her i Sandeid er vi flinke til å dra lasset sammen – bokstavelig talt. Men ikke spør oss om antall timer egeninnsats, smiler Ingrid.

Positive fra dag én

Lars Olav bor selv i bygda, på Larsen-familiens gård. Han kjenner både lokalmiljøet og landbruket. Geir Kenneth er også Sandeid-bu, med bakgrunn fra regnskap og sterkt engasjement for lokale bønder.

– Vi har fulgt Jørn og Ingrid lenge, og det er inspirerende å se hvor grundige og framtidsretta de er. Realismen i driftsplanene og innsatsen de legger ned vitner om ekte engasjement og teft, sier Lars Olav, før Jørn tar over:

– Det er ingen tvil om at banken har bidratt med mer enn finansiering. Den positive holdningen og engasjementet fra Lars Olav og Geir Kenneth har vært – og er – veldig viktig. Det ga oss både drahjelp og trygghet, sier Jørn.

– Vi har hatt mange runder sammen med banken, både når det gjelder finansiering, investeringskalkyler og realistiske driftsplaner. De har vært med og regnet på alt, og det har vært avgjørende for at vi turte å gå i gang, sier Ingrid.

Bankens rolle for Jørn og Ingrid

  • Gått grundig gjennom driftsplanen og lagt til rette for realistisk utvikling 
  • Innvilget byggelån, som senere er omgjort til et vanlig lån 
  • Vært en sentral diskusjonspartner underveis i prosessen 
  • Bistått aktivt i dialogen med Innovasjon Norge – en viktig samarbeidspartner for utbyggingen 
  • Oversikt over tallene – gjennom integrerte løsninger for regnskap og bank

Resultater og bærekraft

Det nye fjøset – nå ferdig og innflyttet – gir bedre dyrehelse, effektiv drift og en kvote på 280 000 liter melk. Melkeroboten gir verdifull innsikt, og alt tyder på at Apeland gård går ei lys framtid i møte. Samtidig er gården et godt eksempel på bærekraft i praksis:

  • Den nye driftsbygningen er bygd med mye tre – et klimavennlig materiale. 
  • Drifta bidrar til levende kulturlandskap og norskprodusert mat og melk på bordet. 
  • Sandeid er ei aktiv og levende bygd, og drift som denne gir viktige ringvirkninger. 
  • Det ble brukt lokale leverandører og håndverkere – Skeie Byggservice, H Betong og Felleskjøpet blant dem. 
  • Bedre teknologi gir bedre ressursutnyttelse og mer kontroll. 
  • Dyrevelferden er styrket, og det gjør både bonden og dyrene godt. 
  • De har hatt skoleklasser på besøk, og skal snart arrangere sin første Åpen Gård – et viktig bidrag til fellesskapet og rekrutteringen i bygda

De har også 600 gris til enhver tid, og sender rundt 2300 til slakt årlig. Gris er effektiv produksjon med høy avkastning, og har lange tradisjoner i Vindafjord.

 

Neste generasjon og bankens rolle

Barna Fredrik, Eline og Maja er allerede med i fjøset. Kanskje blir det en sjette generasjon på gården.

– Vårt mål er å levere fra oss noe som er bedre enn det vi tok over. Og det føler vi vi er i ferd med å klare