Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Vi skal gifte oss
Brudepar og venner i Djupadalen

Vi skal gifte oss

Hurra! Dere har mye gøy å se frem til. Men hva vil det koste og hvordan finansierer dere bryllupet?

Selve vielsen koster ikke noe hvis dere gifter dere i kirken eller borgerlig. Festen, klærne, ringene, blomstene – og kanskje en bryllupsreise – er de store postene som koster penger.

Kostnadsramme

Det viktigste er å avklare forventninger med hverandre. Hva vil dere ha, og hvor mye penger vil og kan dere bruke på bryllupet? Det er veldig lurt å starte med å bli enige om en øvre kostnadsramme. Det er også lurt å bli enige tidlig om hvor mange gjester dere vil ha. Det betyr en del for prislappen på bryllupet.

Det er store variasjoner i hva en bryllpsfest koster, alt etter ønsker og lommebok.

Lag et bryllupsbudsjett

Lag et budsjett hvor dere spesifiserer alle poster som dere må ta høyde for. Da kan dere bruke oversikten til å kutte i noe, eller legge til hvis dere ser at det er rom for det. Begynn med å sjekke priser på lokale, klær, mat og drikke.

Book gjerne lokale tidlig for å få stedet dere drømmer om. Det har også en økonomisk side – å booke i siste liten kan ofte bli dyrt.

Brudekjole, sko og blomster

Se hele tiden utgiftene opp mot hvor mye penger dere kan og vil bruke, slik at dere har løpende kontroll. Oppdater budsjettet jevnlig etter hvert som dere bestiller noe, og ha en buffer i budsjettet for uforutsette utgifter dere ikke har tenkt på. Det er mye som potensielt koster penger – invitasjoner, blomster, pynt, transport, musikk, fotograf, og så videre.

Budsjettet trenger ikke å være så komplisert: Et excel-ark er ofte nok!

Her er det også lov å tenke kreativt, og be om hjelp! Invitasjoner kan sendes via et Facebook arrangement; ei flink kusine kan være DJ; en fetter kan kanskje synge solo under vielsen, og kanskje dere har noen flotte syriner i hagen som kan være borddekorasjoner? Alt må ikke nødvendigvis kjøpes.

Vil dere dra på bryllupsreise – om det er kortreist eller en luksustur til Maldivene – bør dette også tas høyde for i budsjettet. Husk å sjekke at dere har reiseforsikring før dere reiser. Hvis dere har endret etternavn må dere huske å få nytt pass før dere reiser til utlandet.

Det er tid for sparing!

Når dere har kartlagt hvordan dere vil feire bryllupet og fått en noenlunde oversikt over hva det vil koste, er det dags for å se på hvordan dere skal finansiere bryllupet.

For noen er kanskje drømmebryllupet større enn sparekontoen, og det frister å ta opp lån for å finansiere det. Dette anbefaler vi ikke.

Hvor mye har dere på sparekonto, og hvor mye kan dere spare frem til bryllupsdagen? Noen er så heldige å ha foreldre som bidrar, men veldig ofte står brudeparet selv for kostnaden.

Hvis dere vil ha hjelp til å lage en plan for hvordan dere får råd til drømmebryllupet, ta gjerne en prat med rådgiveren deres i banken.

Brudepar med brudepike og brudesvenn i Djupadalen

Litt juss og økonomi oppi det hele

Å gifte seg er en stor beslutning også økonomisk og juridisk. Her er noen punkter som er verdt å kikke på før dere gifter dere:

  • Ekteskapserklæring. Før dere kan gifte dere, må dere fylle ut en prøvingsattest hos Skatteetaten. Gjør dette så tidlig som mulig, men ikke mer enn 4 måneder før giftermålet. Når dere mottar attesten fra Skatteetaten, sender dere denne videre til den som skal vie dere.
  • Navnendring. Hvis en av dere eller begge skal endre navn, er det greit å vite at dette tar ca 3 uker. Dere søker om navneendring hos Skatteetaten. Husk i tilfelle å også bestille nytt pass. Navnet i passet må nemlig stemme med navnet på billetten hvis dere skal reise til utlandet.
  • Formue. Når dere er gift har dere som utgangspunkt felleseie, hvis dere ikke avtaler særeie. Da lager dere en avtale på hva som eies av den enkelte, og hva som er sameie. Avtalen kalles ektepakt, og tinglyses i ektepaktregisteret. Eiendeler som er særeie vil ikke bli berørt av et eventuelt skilsmisseoppgjør. En advokat kan eventuelt hjelpe dere med å lage en ektepakt.
  • Gjeld. Når dere gifter dere spiller det som regel ingen rolle hvem av dere som tar opp lån, eller betaler gjelden. Økonomien ses som regel under ett og dere betaler og tar opp gjeld sammen. Men dere skal være obs på kreditt. Et kredittkort tar du opp i ditt eget navn og det er du som er ansvarlig for lånet når du bruker av midlene på kortet.
  • Skatt. Som ektefeller lignes dere under ett, for begge sin formue og inntekt. Det betyr at dere selv velger hvem som skal beskattes for formue og få fratrekk for gjeld. Dette er forskjellig fra samboere, som lignes hver for seg.
  • Pensjon og forsikring. Hvis dere har vært samboere en stund så har dere kanskje dette på stell. Men det kan være lurt å se over ordningene deres hvis det er lenge siden sist. Hvis en av dere blir syk over lengre tid, er dere bedre sikret økonomisk hvis dere har forsikring for liv og helse.  Skulle det utenkelige skje, at en av dere faller fra, er det viktig at dere har sikret den som sitter igjen. 
  • Arv. Som gift er dere bedre dekket av arveloven enn dere er som samboere. Samboere uten felles barn har for eksempel ingen arverett til hverandre etter arveloven. Det betyr at det er viktig at samboere sikrer hverandre i et testament. Hvis dere er gift og ikke har felles barn, arver ektefellen halvparten av den andres verdier. Resten arver foreldrene. Hvis dere har felles barn, arver ektefellen en fjerdedel av verdiene og barna arver resten. Dette betyr at mange ektefeller bør skrive testament for å sikre hverandre på best mulig måte ut fra deres situasjon.

Da er det bare for oss å ønske all lykke til med bryllupet og reisen videre! Husk å kose dere med planleggingen – å glede seg er halve moroa, mens minnene varer livet ut.

Brudepar som danser

Gi oss tilbakemelding