Gå til sideinnhold
Ung familie på kjøkkenet

Jeg skal bytte bolig

Boligkjøp- og salg er spennende! Samtidig er det noen spørsmål som raskt dukker opp.

Bør du kjøpe før du selger? Hvor mye kan du kjøpe for? Hvor mye boliglån trenger du? Få oversikt over hva det kan være smart å tenke på når du skal kjøpe din nye bolig.

Start med en god oversikt over økonomien

Hvor mye kan du kjøpe ny bolig for? Det er lurt å ta en gjennomgang av økonomien din før du hiver deg over boligannonsene. Hva har du av inntekter og utgifter? Hvor mye sitter du igjen med hver måned i dag? Ser du noen unødvendige utgifter som du kan redusere eller kutte ned på? Har du god oversikt over abonnementene du betaler på, og trenger du alle? Har du noen oppsparte midler som kan brukes som egenkapital?

Eier du en bolig i dag og skal kjøpe en ny, trenger du å vite hva boligen din er verdt. Verdien på boligen du har vil i stor grad fortelle hva du har råd til å kjøpe. Vi har laget en egen side med råd til deg som skal selge bolig.

Vi i banken kan hjelpe deg med å få økonomisk oversikt. Da kan vi hjelpe deg med å finne ut hvor mye du kan låne.

Skaff deg et finansieringsbevis

Ta kontakt med rådgiveren din i banken, og skaff et finansieringsbevis. Da er du klar for budrunde når drømmeboligen dukker opp, og du vet du hvor langt du kan gå i budrunden. Dette er ikke informasjon du deler med eiendomsmegler, men for deg er det en trygghet at finansieringen er i orden den dagen du vinner budrunden.

Med finansieringsbeviset slipper du å ta forbehold om finansiering i budrunden. I slike tilfeller kan du risikere at selger velger et lavere bud.

Nå skal du på visninger!

Nå er det viktig å lage deg en liste over hva du synes er viktig. Hva er hovedgrunnen til at du ser etter en ny bolig? Venter du barn og mangler mer plass, har barna vokst ut av redet eller har økonomien din endret seg slik at du har behov for en billigere bolig? Kanskje har du lyst til å flytte til et nytt område, eller ønsker du mer eller mindre uteområde? Tenk gjennom romløsninger, lagringsplass, og om du ønsker å gå i gang med oppussing eller ikke.

Prioriter hva som er viktigst – vi får sjeldent råd til å innfri alle ønskene våre.

Før du går på visning er det en god ide å gjøre seg kjent i nærområdet og lese gjennom dokumentene som finnes om boligen. Sjekk om det er noen anmerkninger i egenerklæringsskjemaet fra selger eller boligsalgsrapporten. Det er også lurt å ta en ekstra titt på tilstand til kjøkken og bad – som vil være de dyreste rommene å pusse opp dersom det blir behov for det.

Budrunden

Det er mange tilfeldigheter som påvirker budrunden. Alle bud som legges inn er bindende, så vær sikker på at dette er en bolig du ønsker å kjøpe. Så snart budrunden er i gang, har du noen ganger korte tidsfrister å forholde deg til, og det er viktig å være tilgjengelig for både sms-er og telefonsamtaler fra megler.

Det er lett å bli revet med i en budrunde, så sett et maksbeløp.

Du vant budrunden!

Eiendomsmegleren sender deg kontrakten, og det er viktig at du går nøye gjennom denne i forkant av signering. Har du hatt noen spesielle forbehold, pass på at disse er tatt med. Ikke nøl med å kontakte megler om noe er uklart eller det er noe du ikke forstår.

Ikke nøl med å kontakte megler om noe er uklart eller det er noe du ikke forstår.

Nå er det også tid for å ta en ny prat med din rådgiver i banken. Sammen ser dere på hvordan boligen skal finansieres, og hvilket type lån du ønsker. Vil du for eksempel kombinere lånet med fast og flytende rente? Kanskje ønsker du deg et fleksilån slik at du har litt å gå på hvis du for eksempel skal pusse opp boligen? Her hjelper vi deg med å finne ut hva som passer best for deg.

Mellomfinansiering – når du kjøper før du selger

Mange velger å kjøpe ny bolig før de selger den gamle. Det kan være av praktiske hensyn, og ofte er det slik at drømmeboligen plutselig dukker opp. I de tilfellene trenger du kanskje mellomfinansiering. Dette er et midlertidig lån som gir deg muligheten til å kjøpe bolig før du selger din gamle.

Med to boliger og to lån, kan månedskostnadene bli høye. Da kan det være aktuelt å se på muligheten for avdragsfrihet for en periode. Med avdragsfrihet betaler du bare rentene og utsetter betalingen på selve lånet.

Ikke glem forsikringen

Du er ansvarlig for boligen fra den dagen du overtar. Derfor er det viktig at boligen er forsikret fra dag 1.

Se også nærmere på innboforsikringen din. Ny bolig betyr ofte innkjøp av nye møbler. Kanskje har du flyttet til noe større? Da bør også forsikringssummen økes noe slik at du er dekket.

Vi har forsikringsrådgivere med lang erfaring i banken, de hjelper deg.

Innboforsikringen din gjelder for begge adresser i flytteperioden, altså er du forsikret både mot tyveri og skader under flytting. Derfor kan det være lurt å bestille innboforsikringen før du gjennomfører flyttingen, men husk å melde adresseendring til forsikringsselskapet så snart flyttingen er gjennomført.

Det er også lurt å vurdere uføreforsikring, skulle du en dag ikke være i stand til å jobbe på grunn av sykdom eller ulykke. Hvis du har familie er det en god idé å også vurdere livsforsikring.

Hos Frende Forsikring får du totalkunderabatt og lojalitetsbonus. Det betyr at du kan få opptil 17% rabatt på alle dine skadeforsikringer.

Anders Wichne foran Haugesund Sparebank Arena

FKHs nye keeper Amund Wichne fikk uvurderlig hjelp i flytteprosessen

Les om Anders sine erfaringer med boligjakt og flytting
Eiendomsmegler og visningsskilt

Vi tilbyr kjøp og salg av eiendom i samarbeid med flinke meglere i Eiendomsmegler A

Les mer om Eiendomsmegler A

Gi oss tilbakemelding