Gå til sideinnhold
Hjem / Rådgiver ut livet / Kjøp og salg av bolig / Jeg skal selge min bolig
Bilde av grått hus med bil foran

Jeg skal selge min bolig

Det er mye å tenke på når du skal selge boligen din. Det er en omfattende prosess, og det er mange penger involvert, som betyr mye for privatøkonomien din.

Å selge en bolig er heller ikke noe de fleste av oss gjør så mye. Derfor prøver vi å svare opp noen av de typiske spørsmålene mange har her.

Skal jeg kjøpe eller selge først?

Fordelen med å selge før du kjøper, er at du har bedre kontroll på hva du har å rutte med ved kjøp av ny bolig, og du slipper også de ekstra utgiftene det er å eie to boliger i en mellomperiode.

Samtidig er det mange som velger å kjøpe sin nye bolig før de selger. Fordelen med å kjøpe først er at du kan bruke god tid til å finne en bolig som passer deg og dine behov. Da slipper du stresset med å finne deg en ny bolig før du skal overlate den gamle boligen til nye eiere.  

Hvis du kjøper først, trenger du kanskje mellomfinansiering. Mellomfinansiering er et midlertidig lån, for å hjelpe deg i en periode der du sitter med to boliger.

Et boligsalg kan trekke ut i tid, derfor er det viktig å tenke på hva som er riktig i din situasjon.

Snakk gjerne med oss om hvilke muligheter du har, og hva som passer best i din økonomi.

Når er det best å selge?

Mange lurer på når det er best å selge boligen sin.  Historisk sett vet vi at boligprisene normalt stiger mest på starten av året, og synker noe mot slutten av året, og i sommerferien. For deg som kjøper og selger i samme marked har ikke dette så stor betydning.

Når det er best å selge kommer også an på boligen du skal selge. Skal du selge en bolig som en student kan kjøpe? Da kan kanskje tiden rundt studiestart være bedre enn dersom du skal selge en typisk familiebolig. Det viktigste å ta hensyn til er tilbud og etterspørsel av din type bolig. Her vil en god eiendomsmegler kunne veilede deg.

Bør jeg pusse opp boligen før jeg selger?

Det viktigste rådet her er at du bruker tid på å rydde og vaske godt, både før bilder skal tas og ved visning. Dette skal være et sted hvor andre kan se for seg å bo og leve. Du kommer langt med et strøk maling her og der, reparere småskader, sette inn noen planter og kanskje noen nye puter og håndklær, og rydde bort personlige pynteting og kanskje noen møbler. Da kan kjøper lettere se mulighetene i hjemmet ditt.

I noen tilfeller kan det være lurt å innhente tilbud fra fagfolk på større utbedringer, slik at kjøper får en viss oversikt over hva det vil koste.

Ta kontakt med eiendomsmegler

Å selge bolig er en stor hendelse som skjer noen få ganger gjennom livet. De aller fleste velger å bruke eiendomsmegler når boligen skal selges, men det er også mulig å selge boligen uten å bruke megler.

En eiendomsmegler hjelper deg med hele salget, alt fra å sette prisantydning, lage prospekt og markedsføre boligen, innhente nødvendig dokumentasjon, holde visninger og budrunder og gjennomføre kontraktsmøte. Eiendomsmeglerne vil også sørge for at alle interessenter blir oppdatert når budrunden setter i gang.

Det kan gi en trygghet for både kjøper og selger å benytte eiendomsmegler. Gjennom meglerne sine boligkjøpregister, kan du få tilgang til potensielle kjøpere som ønsker å kjøpe bolig i området du bor i.

Velg en megler som har lokalkunnskap og som kan svare på spørsmål om skole, barnehager, butikker, transportmuligheter og andre ting om nabolaget – og som du tror vil gjøre en best mulig jobb med å selge akkurat din bolig.

Det er også lurt å tegne en boligselgerforsikring – eiendomsmegler kan hjelpe deg med det.

Haugesund Sparebank samarbeider med Eiendomsmegler A, som har lang erfaring i å selge boliger på Haugalandet.

Bud på boligen

Hvis det er flere som byr på boligen din, og det blir budrunde er det vanligste å akseptere det høyeste budet.

Det er greit å vite at du likevel står fritt til å avvise det høyeste budet, og velge et lavere bud. Det kan være aktuelt for eksempel hvis budgiver kommer med forbehold som du ikke ønsker å innfri (det kan handle om dato for overtakelse, krav om å overta møbler, eller at budgiveren har tatt forbehold om finansiering).

Du bestemmer selv hvem du vil selge boligen din til.

Kontrakt og overtakelse

Har du fått et bud du er fornøyd med og akseptert det, er det tid for å skrive kjøpekontrakt. De fleste eiendomsmeglere i dag har digitale løsninger for dette, og både du og kjøper kan signere med BankID. Noen ganger inviterer eiendomsmegler også partene inn til et kontraktsmøte.

Les gjennom kontrakten nøye før du signerer. Hvis det er avtalt spesielle forbehold, for eksempel om overtakelse av møbler eller annet, skal dette stå oppført i kontrakten.

På dagen for overtakelse er det vanlig å gjennomføre en befaring sammen med kjøperen. Her vil kjøperen sjekke at boligen er i samme stand som på visninger, og at boligen er tømt etter avtale og rengjort skikkelig. Dere leser av strømmen sammen, fyller ut skjema for overføring av strømabonnement, og du leverer alle nøkler til kjøper.

Innfri lånet ditt

På overtakelsesdatoen for boligen skal pengene fra kjøper være på megler sin klientkonto.

Hvis du har lån på boligen du har solgt føres pengene rett inn på lånet ditt, og hvis salgssummen er større enn lånet, innfris hele lånet. Resten av pengene blir overført til en valgfri konto.

Mange velger å bruke pengene som er til overs fra et salg som egenkapital til ny bolig. Hvis dette ikke gjelder deg, er det lurt å snakke med rådgiveren din om hvordan du bør plassere pengene best mulig.

Skal du plassere penger etter et boligsalg?

Snakk med oss om sparing
Eiendomsmegler og visningsskilt

Vi tilbyr kjøp og salg av eiendom i samarbeid med flinke meglere i Eiendomsmegler A

Les mer om Eiendomsmegler A

Gi oss tilbakemelding