Gå til sideinnhold
Hjem / Rådgiver ut livet / Testament
Familie_voksen og eldre

Testament

Et digitalt testament gir deg en rekke fordeler som du ikke får ved å bruke en mal fra internett, eller ved å oppsøke andre advokater.

Hvorfor testament

Et testament hjelper deg til å ta gode og trygge valg for fremtiden, og selv bestemme hva som skal skje med det du eier etter at du har gått bort. Du får god veiledning underveis.

Juridisk gyldig dokument

Testamentet kvalitets-sikres av advokater, uten at du må betale høy timepris hos advokat. Dette gir deg en like trygg løsning, langt rimeligere.

Tilgjengelig og oppdatert

Du vil få tilgang til testamentet fra Min side og ha mulighet til å enkelt utføre endringer. Sikker lagring av dokumentet er inkludert på livstid.

RolfLillehammer

Prøv gratis

Det koster ingenting å teste ut løsningen. Du betaler først når du er klar til å fullføre.  

Vi samarbeider med Justify

Tjenesten er utviklet av Justify AS, og tilbys til Haugesund Sparebank sine kunder. Justify AS og søsterselskapet Justify Advokatfirma AS er ansvarlig for tjenesten. Les mer om Justify her

Hva koster det? Her finner du pris på testament

For support og andre henvendelser vedrørende denne tjenesten, vennligst chat med Justify AS på www.justify.no

Ved å lage digitalt testament får du

  • mulighet til å fordele eiendeler og verdier etter egne ønsker
  • sikret at etterlatte får tilgang til dine digitale eiendeler
  • registrert forskudd på arv og dermed kan en unngå konflikter
  • sikret en ryddig gjennomføring av arveoppgjøret
  • muligheten til å legge igjen en personlig melding til hver av dine nærmeste
  • velge hvem som kan få foreldreansvar for barn under 18 år
Familie_bestefar og barnebarn

Så enkelt er det å lage et digitalt testament

  1. Følg veiviseren. Alt blir enkelt forklart underveis.
  2. Få dokumentene hjem i posten. En advokat ser gjennom og kvalitetssikrer ditt testament før det sendes hjem til din postkasse.
  3. Signer dokumentene og send i retur. Testamentet blir oppbevart for sikker lagring og er tilgjengelig for deg digitalt.

Vanlige spørsmål om testament

Trenger jeg et testament, eller er jeg dekket av loven?

Arveloven har regler om fordeling av verdier og gjeld du etterlater deg. Du har likevel mulighet til å bestemme over enkelte ting i et testament.

Med Justify får du se hvilke muligheter du har i et testament, basert på opplysninger som du legger inn om din familiesituasjon. Du kan registrere deg gratis med BankID, prøve arvesimulatoren og se hvordan din arv vil fordeles. Du har ingen kjøpsforpliktelser og betaler kun dersom du ønsker å ferdigstille ditt testament.

Hva er pliktarv, og hva er friarv?

Pliktarv er det dine arvinger har krav på som en minimumsarv når du dør. Friarv er det du kan disponere fritt over i et testament.

Ved å legge inn noen opplysninger om din familiesituasjon hos Justify, kan du enkelt se hva hver av dine arvinger vil ha krav på i pliktarv og hvilken friarv du selv kan disponere over.

Utregningen følger arvelovens regler og tar hensyn til din livssituasjon og angitt formue.

Hvem bør jeg velge som testamentsvitner?

Vår anbefaling er å velge vitner som er venner, kollegaer, naboer eller andre som ikke får en fordel av testamentet.

Kort forklart kan ikke en person være vitne hvis personen selv, ektefellen eller nære slektninger er tilgodesett i testamentet. Dette omfatter slektninger oppover og nedover, som foreldre, besteforeldre, barn og barnets ektefelle, barnebarn og barnebarnets ektefelle osv. En person kan heller ikke være vitne hvis personens søsken eller svoger/svigerinne er tilgodesett i testamentet.

Hvis samboeren til en person er tilgodesett i testamentet, bør personen ikke være vitne. Det samme gjelder hvis samboeren til noen av slektningene nevnt ovenfor er tilgodesett i testamentet. 

En person kan heller ikke være vitne hvis testamentet tilgodeser et selskap, organisasjon, forening, stiftelse eller offentlig institusjon hvor personen er ansatt eller har styreverv. Dette gjelder også personer med verv i organ med samme funksjon som et styre.

Det anbefales ikke at arvinger etter loven er vitner.

En person kan være vitne hvis personen er oppnevnt som testamentsfullbyrder, så lenge personen kan være vitne etter reglene som ellers er nevnt her.

Ved spørsmål, send oss en melding via Min side eller ta kontakt med på chat.

Hvordan vil dere oppbevare mitt testament?

Etter at du har signert og returnert testamentet til oss, vil vi oppbevare originalen i et låst og brannsikkert skap, samt gjøre tilgjengelig en digital kopi som du kan finne ved å logge inn på Min side.

Hva om jeg ønsker å gjøre endringer i testamentet?

Du kan når som helst se ditt testament på Min side. Derfra kan du enkelt gjøre endringer og tilpasninger i testamentet. Dersom endringene du gjør krever ny signatur, vil vi sende deg en ny dokumentpakke for signering. Denne returneres til oss i en ferdigfrankert returkonvolutt.

Du kan endre, legge til eller fjerne detaljer uten ekstra kostnad i ett år fra du kjøper tjenesten. Ny kvalitetssikring av advokat og eventuell utsendelse av nye dokumenter er inkludert.

Om du ønsker å oppdatere testamentet etter det første året, kan du aktivere en ny periode med mulighet for å gjøre endringer for kr 590. Du vil da få mulighet til å gjøre endringer i alle dine tjenester i ett år.

Hva skjer med mitt testament etter min død?

Justify er integrert mot registrerte dødsfall i folkeregisteret. Når en av våre kunder faller fra, vil vi varsle de etterlatte. Alle som har testament hos Justify kan være trygg på at testamentet vil bli utlevert til den eller de som er satt til å håndtere arveoppgjøret.

Hva koster det?

Her finner du oppdaterte priser på testament

Gi oss tilbakemelding