Gå til sideinnhold
Hjem / Sparing / Kryptovaluta
Dame med PC som viser grafer

Kryptovaluta

Det er knyttet stor risiko til handel med kryptovaluta. Man kan uten å vite det bli involvert i hvitvaskingsoperasjoner.

Handel med kryptovaluta / virtuell valuta er i utgangspunktet lovlig. Det er imidlertid knyttet stor risiko til handel med slik valuta, og myndighetene har advart mot investering i og handel med kryptovaluta.

Kryptovaluta er desentraliserte og digitale penger eller eiendeler som kan brukes av alle og sendes fritt og direkte mellom personer. Dette gjør pengene vanskelige å spore.

Risikoer knyttet til kryptovaluta

Kryptovaluta mangler sentral styring og er også vanskelig å spore over landegrenser. Det innebærer blant annet at markedet har tiltrukket seg betydelig kriminell aktivitet.

Nasjonal risikovurdering fremhever en rekke metoder hvor kryptovaluta blir benyttet til å hvitvaske illegalt utbytte. Kryptovaluta blir også omtalt som et egnet virkemiddel for å finansiere terrorisme, ved at ulike typer kryptovaluta aksepteres som betalingsmiddel på det mørke nettet.

Kryptovaluta har blitt et yndet verktøy for svindlere, som bruker spam, datavirus, phishing, falske tegninger og en rekke andre teknikker for å lure forbrukere.

  • Uten å være klar over det kan du bidra til hvitvasking og terrorfinansiering.
  • Du kan tape pengene dine som følge av svindel eller tekniske feil.
  • Det oppstår ofte ekstrem volatilitet i markedet, og verdien av valutaen eller instrumentet kan endres raskt og mye.
  • Kryptovaluta er lite regulert. Det betyr at rettslige rammer og investorvern er fraværende.

De fleste norske banker har strenge regler for håndtering av transaksjoner og verdier fra kryptohandel. Dokumentasjon blir vurdert og eventuelt godkjent av banken.

Haugesund Sparebank har etablert følgende regler når det gjelder handel med kryptovaluta via banken:

  • Komplett dokumentasjon på alle transaksjoner fra kryptovaluta ble kjøpt til gevinsten blir satt inn på konto hos oss.
  • Dokumentasjon på hvordan investert beløp er opptjent. Hvis handelen er gjennomført i annen bank, må det dokumenteres hvordan midlene som ble brukt til handelen er opptjent.
  • For at Haugesund Sparebank skal kunne vurdere dokumentasjonen som mottas må transaksjonene ha gått gjennom kryptobørs som er rapporteringspliktig til norsk regulatorisk myndighet. Liste over slike børser finnes på Finanstilsynets nettsider. Velg konsesjonstype «Vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta».
  • Kunden må levere dokumentasjon på at formue og eventuelt gevinst er rapportert til skattemyndighetene.

Det vil forekomme noe behandlingstid.

All dokumentasjon skal godkjennes av Haugesund Sparebank før overføring av midler fra kryptovaluta til konto hos oss. Hvis dette ikke overholdes, vil midlene bli frosset til tilfredsstillende dokumentasjon er mottatt og godkjent. Det kan i noen tilfeller bli aktuelt å returnere midlene.

Området er i stadig utvikling og endringer vil forekomme. Haugesund Sparebank vil oppdatere rutiner og retningslinjer til enhver tids gjeldende regelverk.

Skal du handle med kryptovaluta gjennom ditt kundeforhold hos oss, er det lurt å være forberedt på at vi stiller spørsmål ved midlenes opprinnelse og at du har god dokumentasjon på beløpet du har investert.

Gi oss tilbakemelding