Barn som får ansvar tar ansvar
Hvordan i all verden skal vi lære barn verdien av penger? Ved å gi dem ansvar, selvsagt.
Vi i Haugesund Sparebank tror den beste måten vi kan lære barna verdien av penger er å gi dem ansvar. Derfor har vi ikke aldersgrense på bankkort. Det høres kanskje skremmende ut. Se for deg en niåring med bankkort, på sjølstyr i smågodtdisken, lekebutikken eller på kjøpesenter. Pengene brenner i lommen og flyr bekymringsløst avgårde etter innfallsmetoden. Og plutselig er kortet tom, sparegrisen er slaktet og pengene borte. «Hva var det jeg sa», vil nok foreldre si.
Barn har ikke noe sterkt forhold til kontanter, de bruker nettbrett, smarttelefon og spill på en annen måte enn vi som er voksne.
Dagens niåringer er vokst opp i en digital verden. Bankkort til barn er et naturlig steg i en digital modningsprosess.
I Haugesund Sparebank anbefaler vi å ha god kontroll på barnas pengebruk. Bruk mobilbank aktivt for å overføre småbeløp til spesielle formål: handle i butikken, kjøpe lørdagsgodt, enkel netthandel. Gjør barna bevisste på hvor mye som er på kortet – enten de husker det i hodet eller sjekker mobilbanken hyppig.
Mange barn tror at foreldrene rår over en utømmelig pengekilde som aldri går tom.
Men hva om barna lærer at det faktisk går tomt? At de 40 kronene på kortet skal vare hele dagen på stranda, hele formiddagen i byen? Hva skjer da?
Forståelse og respekt for penger læres best når barna får eierskap til det de har og ser konsekvensene av sine valg. Slik lærer barna også sparing. Du trenger jo ikke kjøpe for alt du har, du kan legge noe til side. Ni år gamle barn kan plusse, trekke fra og dele. De har gitt seg i kast med gangetabellen. De regner i hodet – de er skarpe og kvikke.