Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Jeg har mistet jobben
Person som sykler over en bro

Jeg har mistet jobben

Det er naturlig å oppleve stress og usikkerhet når man mister jobben. Et viktig steg er derfor å prøve å ta kontroll over situasjonen. Her er noen råd som vi håper kan være nyttige på veien.

Mange som mister jobben får tilbud om en sluttpakke. Dette er ofte snakk om 3, 6, 9 eller 12 måneders lønn. Finn ut når du mottar din siste lønn, og om sluttpakken gjelder hvis du får ny jobb før sluttpakken er ferdig.

Ikke vent med å melde deg arbeidsledig hos NAV

Registrer deg som arbeidssøker hos NAV med en gang. Har du ikke sluttpakke er dette ekstra viktig, for å kunne søke om dagpenger. Hvor mye dagpenger du får utbetalt er basert på inntekten din de siste 12 månedene (eventuelt gjennomsnittet av de siste 36 månedene), og utgjør 62,4 % av inntekten før skatt. Dagpengene er begrenset til maksimalt 6 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Du bør søke én uke før siste dag du har krav på lønn. For å unngå å tape dagpenger, må du søke senest den dagen du ikke lenger har krav på lønn.

Hold deg også oppdatert på reglene til NAV slik at du ikke risikerer å miste dagpenger. Du må blant annet huske å sende inn meldekort til NAV hver 14. dag.

Via NAV blir du også tilgjengelig for søk fra arbeidsgivere, og profilen din kan matches mot NAVs stillingsdatabase. NAV har også flere kurs som du kan gå på.

Lag et budsjett og tilpass forbruket til en lavere inntekt

Sett opp et budsjett som gir deg en oversikt over inntekter og utgifter. Da ser du hva pengene går til, og du kan enklere se hvor du kan redusere forbruket.

Logg inn i nettbanken din og se hva du bruker penger på. Kan du kutte noe sted? Vi anbefaler også at du kartlegger alle løpende utgifter og abonnement. Kan det være penger å spare på å bytte avtaler, eller kutte noen av abonnementene?

For mange kan det være en brå økonomisk overgang å miste jobben, og det er viktigere enn noen gang å få kontroll over utgiftene

Følg også med på tilbud hos de ulike matkjedene. Planlegg, og la tilbudene styre hva du skal ha til middag. Det kan faktisk være ganske gøy, og også gi inspirasjon til nye retter! Det er lurt å lage en ukeplan for innkjøp, og unngå de dyre impulskjøpene.

Har du andre muligheter for inntekter i en periode?

Kanskje du eier en hytte eller feriebolig som du kan leie ut? Det kan gi en pen ekstrainntekt i en vanskelig periode. Husk at utleie av feriebolig er skattbar inntekt, og at du setter av en liten del av inntekten til en eventuell restskatt. Noen er også så heldige at de har en adskilt del av boligen som egner seg for utleie. Dette er i tilfelle skattefritt.

Har dere to biler, kan dere vurdere om dere trenger begge?

Kontakt banken din

Det kan være beroligende å ta en prat med rådgiveren din i banken. Sammen kan dere legge en plan for hva du kan gjøre når deler av inntekten faller bort. Det finnes løsninger som kan hjelpe deg gjennom den krevende perioden. Avdragsfrihet på lån i en periode kan være ett tiltak. Forlengelse av løpetiden på lånet er også et alternativ. Sammen med rådgiveren din kan du diskutere ditt budsjett både på kort og lang sikt.

Husk at vi er her for å hjelpe også i dårlige tider

Pensjon og forsikring: Er du dekket?

Hvis du mister jobben, mister du også forsikringene du har gjennom jobben. De økonomiske konsekvensene her kan være store, for eksempel hvis du ikke lenger kan jobbe på grunn av uføre eller alvorlig sykdom.

Pensjon fra arbeidsgiver opphører når du mister jobben, men du får fortsatt pensjonspoeng fra folketrygden på dagpengene du mottar fra NAV.

Du kan snakke med rådgiveren din om spørsmål rundt forsikringer og pensjon.

Rådgiver med kunde på kontoret

Sjekk om skattetrekket må oppdateres

Hvis du går ned i inntekt må du huske å endre skattetrekket ditt hos Skatteetaten, slik at du ikke trekkes for mye. De har gode nettsider som hjelper deg med dette.

Du kan også kontakte Skatteetaten hvis du har spørsmål rundt skattetrekk.  

Vær åpen om situasjonen

Å miste jobben kan sette i gang en sorgprosess som kan være tung å gå gjennom. Prøv å ikke bli sittende alene med tankene, men våg å dele situasjonen din med familie, venner og nettverket ditt. I tillegg til at den mentale støtten er veldig viktig, kan også nettverket ditt være det som faktisk skaffer deg en ny jobb.

Dame i Yoga-stilling på stranden

Kan dette bli et positivt vendepunkt?

Kanskje dette er anledningen til å skape en ny og enda bedre tilværelse. Hva har du aller mest lyst til å jobbe med? Hva kan du, som kan hjelpe deg på veien? Prøv å kartlegge egne kvalifikasjoner, styrker og ønsker. Kanskje du vil ta videreutdanning? Eller muligens skifte yrke helt?

Husk også at livet er mer enn bare jobb. Ha et bredere perspektiv på det å være menneske. Arbeidstager er en rolle vi har, ikke noe vi er.

– Vi er den lokale sparebanken som gir tilbake til ditt nærmiljø, som genuint bryr oss om deg, er med deg i gode og dårlige dager, og hvor du kan treffe et menneske når du trenger det.

Gi oss tilbakemelding