Gå til sideinnhold
Hjem / Tips og råd / Jeg skal gå av med pensjon
Tre pensjonister i Djupadalen

Jeg skal gå av med pensjon

Vi drømmer alle om å leve godt som pensjonist. Forskning viser – ikke overraskende – at de som har planlagt økonomien godt oppgir en høyere livskvalitet som pensjonister.

De fleste av oss har i dag en form for pensjonssparing – og mange har flere enn én. Noen har også verdi i boligen sin og andre verdier. Det første du må gjøre er å kartlegge hvilke inntekter du vil ha som pensjonist. Vi håper dette kan være noen gode råd på veien for deg som planlegger den nye tilværelsen.

Pensjonssparing

Hele 65% av befolkningen over 18 år sier at de ikke vet hva de vil få i pensjon. Det er gjerne ikke så rart. Mange har i dag flere typer pensjonssparing. De tre hovedkategoriene er:

  • Privat pensjonssparing som du selv har opprettet og betalt, samt AFP
  • Tjenestepensjon som er innbetalt gjennom nåværende eller tidligere arbeidsgiver
  • Pensjon fra Folketrygden

På norskpensjon.no kan du få en samlet oversikt og prognose over din pensjon fra folketrygden, private tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler.

Greit å vite: Folketrygden beregner pensjon ut ifra maks 7G. Her kan du se hva grunnbeløpet er i dag. Dette gjelder også flere arbeidsgivere. Hvis du har høy lønn, er det ikke sikkert du får uttelling for det du tjener over 7G.

Jobber du i staten kan du sjekke dine pensjonsrettigheter i Statens Pensjonskasse.

Verdi i bolig

Mange eier egen bolig, og her ligger det verdier mange ser på som pensjonssparing.

Å eie egen bolig gir flere fordeler. Du får med deg en eventuell verdistigning, og noen har også mulighet til å få leieinntekter. For å kunne nyte godt av verdien i boligen kan du selge den for en rimeligere bolig og sitte igjen med gevinst. Du kan også ta opp lån med pant i boligen. Dette vil gi deg mer penger i hverdagen som pensjonist. Da kan et fleksilån gi deg den fleksibiliteten du ønsker.

Noen har også en hytte eller andre verdifulle eiendeler. Dette også påvirke hvilke muligheter du har som pensjonist.

Snakk gjerne med en rådgiver i banken, som kan hjelpe deg med å få oversikt og tilpasse utbetalingene etter dine behov.

Sparing i bank

Hvis du har større beløp stående i bank utover det du trenger for å sikre deg mot uforutsette utgifter, må du også ta det med i betraktning når du vurderer din økonomi som pensjonist. Det er ikke til å legge skjul på at sparing i bank for tiden gir lav rente, så her kan det være fornuftig å vurdere andre spareformer som gir mulighet for større avkastning.  

Sparing i fond og aksjer

Hvis du sparer i fond og aksjer, obligasjoner eller andre verdipapirer, gir også dette deg muligheter som pensjonist hvis du realiserer hele eller deler av verdien.

Tre pensjonister på tur i Djupadalen

Noen flere råd med på veien

  • Planlegg ut ifra dine behov.Hvordan ser du for deg pensjonisttilværelsen? Har du for eksempel lyst til å reise og oppleve mye? Kanskje du ønsker deg en hytte eller leilighet for å nyte sjø eller fjell? Det er viktig å planlegge ut ifra dine vaner og ønsker om livsstil fremover.
  • Har du flytteplaner? Det er ingen grunn til å flytte bare fordi du blir pensjonist, men det kan være greit å ha en plan B hvis du ser behov for det. Når eldre mennesker flytter er det ofte fra en større til en mindre bolig (gjerne fra hus og hage til en mindre og mer lettstelt leilighet). Dette kan også påvirke økonomien din, avhengig av boligmarkedet.
  • Din levetid. Forventet levealder for menn er 81 år, for kvinner 84 år (Statistisk sentralbyrå). De fleste pensjonsordninger har derimot en langt lavere utbetalingsperiode, noe som er lurt å ta med i planleggingen.
  • Hjelp i hjemmet. Etter hvert som vi blir eldre er det mange som både ønsker og trenger hjelp i hverdagen, til ting som kles- og husvask, hagearbeid, handling. Det kan være lurt å sørge for en økonomi som gir mulighet til litt hjelp etter hvert.

Til slutt: Sørg for å ha det juridiske i orden

Har du ikke skrevet en fremtidsfullmakt, er det lurt å vurdere. Med en fremtidsfullmakt sikrer du at noen du stoler på sørger for dine interesser, og handler på dine vegne, hvis du en gang skulle bli for syk til å kunne bestemme selv. Mange ønsker å beskrive personlige ønsker for fremtiden, og at noen nære skal ta beslutningene for deg.  

Det kan også være lurt å få på plass et gyldig testament. Arveloven er ikke helt enkel, og for mange sikrer et testament at verdiene dine fordeles slik du ønsker, og kan være med på å unngå eventuelle familiekonflikter.

– Vi er den lokale sparebanken som gir tilbake til ditt nærmiljø, som genuint bryr oss om deg, er med deg i gode og dårlige dager, og hvor du kan treffe et menneske når du trenger det.

Gi oss tilbakemelding